Dünya Doğayı Koruma Vakfı (World Wide Fund for Nature-WWF) Birleşik Krallık, Avusturya ve Türkiye ofislerince ve Avrupa Birliği (AB) eş finansmanıyla yürütülen, “İnsanlar, Okyanuslar ve İklim Yararına Sorumlu Su Ürünleri Tüketimi Projesi - Fish Forward II Projesi” tamanlandı.
Proje kapsamında yapılan araştırmada; Türkiye’nin AB ülkelerine yaptığı ihracatta çiftlik Çipura ve Levrek balığı tedarik zincirinin ortaya konulması, Mersin Üniversitesi (Türkiye bileşeni) ve Macalister Elliott and Partners Ltd (Birleşik Krallık ve Avusturya bileşenleri) tarafından gerçekleştirildi.
Araştırmanın Türkiye ayağı, Üniversitemiz Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferit Rad yönetiminde, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültemiz Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Aytemiz ve Dr. Öğretim Üyesi Ender Gürgen ile Su Ürünleri ABD Doktora öğrencimiz Nilay Serpin tarafından gerçekleştirildi.
Çiftlik Çipura/Levrek tedarik zincirinin sürdürülebilirliğinin ele alındığı raporda, Türkiye’nin Avrupa’ya çiftlik Çipura ve Levrek ihracatında tedarik zincirine ilişkin genel durum ortaya konulurken; gıda güvenliği ve izlenebilirlik, çevresel ve sosyal boyutlar göz önünde bulundurularak Çipura/Levrek sektöründeki üretim yöntemleri, izlenebilirlik mekanizmaları, sertifikasyon programları, iklim değişikliği etkilerine uyum politikaları, çalışma koşulları ve toplumsal cinsiyet oranlarına yer verildi.
Çevresel sürdürülebilirliğin, AB pazarına erişim için önemli bir gereklilik olduğu ve Dünya genelindeki diğer su ürünleri endüstrileri gibi, Türkiye’deki Çipura/Levrek sektörünün de bu konuda üstesinden gelmesi gereken zorluklar olduğu ifade edildi. Raporda, ayrıca günümüzde yaşanan ve gelecekte karşılaşılabilecek zorluklar tanımlanmış; Türkiye, AB ve Birleşik Krallık’taki ilgili paydaşlara çevresel sürdürülebilirlik ve sosyal sorumluluk için yapılabilecekler konusunda öneriler getirildi.
Araştırmanın sonuç raporunda; Türkiye’deki Çipura/Levrek sektörünün, AB’ye ihracatında önemli bir konumda olmayı başardığı vurgulandı. Türkiye’deki Çipura/Levrek yetiştiricilik sektörünün, teknik organizasyon ve tedarik zinciri etkinliği, endüstriyel ölçek, AB mevzuatına uyum ve AB ve Birleşik Krallık pazar gereksinimleri karşılama açısından Avrupa ülkeleriyle karşılaştırıldığında aynı değerlere sahip olduğu ifade edildi.
Araştırma raporu, WWF tarafından uluslararası ölçekte sektör paydaşlarının erişimine açılmıştır. Rapor, Mersin Üniversitesi (Türkiye bileşeni) ve Macalister Elliott and Partners Ltd (Birleşik Krallık ve Avusturya bileşenleri) tarafından, WWF iş birliği ile yazılmıştır. Rapor, WWF uzmanları Hayley Swanlund, Karim Ben Romdhane ve Clarus Chu tarafından incelenmiş ve nihai haline getirilmiştir.
Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü
- 2021-05-27 12:20:31
- 3551